Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Εμπέδωση λεξιλογίου με το memrise

Στο γλωσσικό μάθημα μία από τις δυσκολίες που συναντάμε είναι, πώς θα εξασκηθεί ο/η μαθητής/ήτρια στο λεξιλόγιο που μόλις αποκτήθηκε. Τα γερμανικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα στο δημόσιο σχολείο διδάσκονται δύο φορές την εβδομάδα, έτσι είναι σχεδόν αδύνατο για τον διδάσκοντα/ουσα να ελέγχει κάθε φορά τη συνέπεια των μαθητών σε σχέση με το λεξιλόγιο. Υπάρχουν διαδικτυακές εφαρμογές που διευκολύνουν κατά πολύ την εκμάθηση του νέου λεξιλογίου.


Προφανώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μεγάλη επιτυχία οι εφαρμογές flipquiz και quizlet, στις οποίες αναφερθήκαμε σε προηγούμενη ανάρτηση. Το flipquiz πιο απλοϊκό και γρήγορο βοηθά στον  έλεγχο του λεξιλογίου με παιγνιώδη τρόπο. Το quizlet είναι πιο μεθοδικό και βοηθά ιδιαίτερα στην εκμάθηση και εμπέδωση του λεξιλογίου μια και δεν σταματά απλά στον έλεγχο.



Μία άλλη εφαρμογή, διαφορετική από τις προηγούμενες, που μεθοδικά οδηγεί τον/την μαθητή/ήτρια στην κατάκτηση του λεξιλογίου, είναι το memrise. Όπως μαρτυρά και η ονομασία, πρόκειται για μια εφαρμογή που βοηθά να κινητοποιήσουμε τα γρανάζια της βραχυπρόθεσμης αρχικά, αλλά και της μακροπρόθεσμης στη συνέχεια μνήμης.

Το νέο λεξιλόγιο είναι κάτι σαν ένας μικρός κήπος, τον οποίο ποτίζει ο/η εξασκούμενος/νη βήμα βήμα, φροντίζοντας να μεγαλώσει και να ανθίσει. Κατά την πρόοδο της δουλειάς  εμφανίζονται στον λεξιλογικό κήπο εμβόλιμες λέξεις που ο/η μαθητής/ήτρια έχει ήδη μάθει.


Δείτε ένα παράδειγμα για την εκμάθηση του λεξιλογίου της μεσογειακής διατροφής από τα ελληνικά στα γερμανικά.



© Konstantina Chryssanthopoulou

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

flipcards

 Το Flipquiz είναι μία δωρεάν εφαρμογή παραγωγής ασκήσεων τύπου κουίζ. Πρόκειται για κάρτες ερωτήσεων, οι οποίες γυρίζοντας αποκαλύπτουν την απάντηση.
Οι μαθητές χωρίζονται σε 2-3 ομάδες και επιλέγουν τους πόντους για τους οποίους θα παίξουν. Σε περίπτωση που χάσουν την ερώτηση, το ποσό αφαιρείται από τους πόντους τους.
Στα πλεονεκτήματα μετράει ότι υποστηρίζει τις ελληνικές γραμματοσειρές, άρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε μάθημα. Μπορεί να διαμοιραστεί σε facebook, twitter και mail. Αρνητικό ωστόσο είναι ότι δεν μπορεί να ενσωματωθεί σε ιστολόγιο με το συνήθη τρόπο του κώδικα ενσωμάτωσης.
Δείτε παρακάτω ένα παράδειγμα από ερωτήσεις για την ενότητα 34 της Ιστορίας της  Γ Γυμνασίου.


Μία ακόμα εφαρμογή τύπου flipcards είναι η εφαρμογή Quizlet, η οποία στη βασική της έκδοση είναι δωρεάν. Πιστεύω ότι η βασική έκδοση κατά κανόνα είναι επαρκής για τους διδακτικούς μας σκοπούς, ωστόσο υπάρχει και η δυνατότητα αναβάθμισης επί πληρωμής (όχι ιδιαίτερα δαπανηρής), η οποία δίνει τη δυνατότητα αποθήκευσης της άσκησης και αφαίρεσης των διαφημίσεων, ηχογράφησης φωνής και μεταφόρτωσης δικών μας φωτογραφιών.
Πρόκειται για κάρτες λέξεων (ή και ερωτήσεων) που φτιάχνουμε. Γυρίζοντας την κάρτα ο μαθητής βλέπει την εξήγηση της λέξης, ή μία εικόνα και ακούει την ηχητική της μετεγγραφή στα ελληνικά ή σε άλλη γλώσσα.
Επιπλέον υπάρχει η πρόσθετη δυνατότητα της εξάσκησης της ορθογραφίας με την υπαγόρευση (στα ελληνικά με την υπέροχη φωνή της Αφροδίτης Σημίτη), και διαφόρων άλλων ασκήσεων εμπέδωσης. Όσοι/ες κάνετε γλωσσικό μάθημα, αξίζει να το δοκιμάσετε τουλάχιστον για σημασίες, συνώνυμα ή αντώνυμα.

 © Konstantina Chryssanthopoulou

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Εργαλεία παρουσιάσεων

Πολλές φορές θέλουμε να "ανεβάσουμε" ένα έγγραφό  ή μία παρουσίαση μας στο ιστολόγιό μας. Επειδή αυτό δεν γίνεται απευθείας είμαστε αναγκασμένοι να χρησιμοποιήσουμε ένα εργαλείο, όπου θα μεταφορτώσουμε το αρχείο μας, ώστε να το ενσωματώσουμε μετά στο ιστολόγιό μας. Τέτοια εργαλεία παρουσιάσεων υπάρχουν πολλά, άλλα δωρεά και άλλα με συνδρομή. Θα παρουσιάσουμε κάποια από αυτά στη συνέχεια της ανάρτησης.

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

online whiteboards

Οι διαδικτυακοί ασπροπίνακες είναι ένα  χρήσιμο εργαλείο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον διδάσκοντα με προτζέκτορα ή διαδραστικό πίνακα, όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τους μαθητές ως μία διαδικτυακή  συνεργατική πλατφόρμα. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που λειτουργούν  ως πίνακες ανακοινώσεων. Σήμερα θα παρουσιάσουμε κάποια τέτοια εργαλεία.


To padlet είναι μία ελέυθερη διαδικτυακή εφαρμογή. Μοιάζει με πίνακα ανακοινώσεων όπου μπορεί ο καθηγητής ή και οι μαθητές να αναρτήσουν κάθε είδους περιεχόμενο (εικόνες, κέιμενα, βίντεο, ηχητικά αποσπάσματα κ.ά.) σε οποιοδήποτε σημείο  του πίνακα.


Ένας ακόμα διαδικτυακός ασπροπίνακας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλαπλούς τρόπους και υπάρχουν αρκετά έτοιμα πρότυπα για να ξεκινήσετε. Πλεονέκτημα της εφαρμογής είναι ο εύκολος τρόπος χειρισμού και  το απλό του περιβάλλον. Λειτουργεί πολύ καλά και ως συνεργατικό εργαλείο.


Προσφέρεται ως εργαλείο συνεργατικής γραφής, αλλά και για καταιγισμό ιδεών. Οι ομάδες μαθητών μπορούν να συνεργαστούν σ'αυτή την πλατφόρμα εξ'αποστάσεως και να αναρτήσουν ή να συζητήσουν τα έργα τους.



4. awwapp
Πρόκειται για μία πολύ απλή εφαρμογή σχεδίασης. Είναι σαν να κρατάτε το μαρκαδόρο στον ασπροπίνακα. Δεν μπορεί κανείς να ανεβάσει αρχεία ή πολυμέσα.


Δεν έχει πολύ εντυπωσιακό interface, ωστόσο μπορεί με ευκολία να χρησιμοποιηθεί ως συνεργατικό εργαλείο. Μπορεί κανείς να γράψει, να σχεδιάσει ή και ν'ανεβάσει διάφορους τύπους αρχείων. Επίσης μπορεί να προσκαλέσει άλλους χρήστε για κοινή χρήση του εκάστοτε ασπροπίνακα.



Ασπροπίνακας όπου η παρουσίαση συνοδεύεται και από ηχητική παρουσίαση για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το μέσο.

7. lino
Τέλος η διαδικτυακή εφαρμογή lino, ένας διαδραστικός, συνεργατικός και πολύ ενδιαφέρον πίνακας ανακοινώσεων. Λειτουργεί είτε με εγγραφή είτε και χωρίς, όπως άλλωστε και το padlet. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συνεργατικό εργαλείο διευκολύνοντας κατά πολύ την εξ αποστάσεως εργασία των ομάδων των μαθητών ή και των καθηγητών (αν συμμετέχουν σε συνεργατικές εργασίες).
 © Konstantina Chryssanthopoulou